Ljudski vrt je naravna, kulturna, arhitekturna in športna znamenitost mesta Maribor. Zgodovina tega izjemnega športnega parka je povezana s češkim industrialcem Josephom Langerjem, ki je v oporoki izrazil željo, da bi bil park okoli vile dostopen vsem meščanom za oddih in razvedrilo. Langerjeva vdova je po njegovi smrti vilo in okoliške parcele za majhen denar prodala mestni občini, park pa odprla za širšo javnost ter ga poimenovala Volks-garten oziroma Ljudski vrt.

Na območju športnega kompleksa Ljudski vrt po skoraj 150 letih, odkar je mestna občina park  odkupila in na njem uredila prireditveni, veselični in športni prostor vadi in tekmuje več kot 20 športnih društev, tri srednje šole in drugi občasni uporabniki. Ljudski vrt je največja športna površina mesta Maribor in je lociran med Mladinsko ulico na severu in Gregorčičevo ulico na jugu, na vzhodu in zahodu ga omejujeta Strossmayerjeva in Kajuhova ulica.

Javni športni objekti, kamor umeščamo tudi športni kompleks Ljudski vrt v Mariboru, so v skupni lasti Mestne občine Maribor in ZMŠD Branik, z njimi pa upravlja s strani MOM ustanovljen Javni zavod Športni objekti Maribor. Objekti so navzven prepoznavni kot samostojni športni kompleksi, eden takih je tudi športni kompleks Ljudski vrt.

Štiri športne objekte:

  • športna dvorana Lukna,
  • prostori pod vzhodno tribuno nogometnega stadiona,
  • prostori pod zahodno tribuno nogometnega stadiona,
  • teniško dvorano;

Pet odprtih športnih površin:

  • osrednji nogometni stadion,
  • igrišče z umetno travo,
  • igrišča za urbani šport,
  • pomožno nogometno igrišče stadiona,
  • balinišče,
  • teniška igrišča.

Najbolj prepoznaven objekt znotraj Ljudskega vrta je centralni mestni stadion. Stadion Ljudski vrt meri 12.782 m2. Športni objekt sestavljajo igrišče, tribune in spremljajočimi objekti. Nogometno igrišče meri 105 m x 68 m. Tribune na stadionu lahko sprejmejo 12.702 gledalcev. Športni objekt je namenjen športni vadbi in tekmovanjem v nogometu (NK MARIBOR, NOGOMETNA ZVEZA SLOVENIJE) ter organizaciji kulturnih in zabavnih prireditev. Pod vzhodno tribuno stadiona je telovadnica za borilne športe v kateri potekajo vadbe juda (Judo klub Branik), karateja (Karate klub Branik) in aikida (Aikido klub Branik)  ter telovadnica za košarko (AKK BRANIK), odbojko (OK NKBM) in badminton (Badminton klub Branik v kateri vadijo predvsem mlajše selekcije. Pod zahodno tribuno pa se nahaja sabljaška telovadnica in telovadnica za vadbo nogometne šole. Stadion skupno gosti 155.000 uporabnikov in obiskovalcev na leto.

V Ljudskem vrtu imajo svoj sedež številna uspešna športna društva, ki spadajo pod okrilje ZMŠD Branik.